Willy van Santen: 40 jaar badjuf
Door Jeroen Wijngaard – 11 mei 2022

Zo gewend als we zijn aan de chloorlucht wanneer we zwembad het Wiel binnenkomen, zo vanzelfsprekend is het dat kinderen uit Geldermalsen en omstreken vroeg of laat zwemles krijgen van Willy van Santen. Ruim 40 jaar is ze al werkzaam voor het zwembad in Geldermalsen. Ze heeft de zwemlessen zien veranderen, ervaart dat de kinderen en hun ouders mondiger zijn geworden maar ze geniet nog van iedere dag langs de rand van het grote en kleine bad.
Echte waterrat
Samen met Hanneke Ouburg is Willy één van de oudgedienden in en rond het zwembad. Collega’s kwamen en vertrokken maar Willy die haar eerste werkuren als schoonmaakster werkte in het Wiel mag nog 3,5 jaar werken voordat ze met pensioen gaat. “Op ieder moment van de dag is Willy vrolijk, het is mooi om haar iedere keer te zien genieten van bijvoorbeeld de Aquafit lessen”, vertelt Hanneke over haar collega. Willy is van kleins af aan al een echte “waterrat’ zoals ze het zelf noemt. Als schoonmaakster wachtte ze rustig haar moment af om ook andere werkzaamheden te gaan doen in het zwembad. Die kans kwam voorbij en greep ze in 1982 met beide handen aan. Na een jaar lang avondstudie en stagelopen kon ze als badjuf aan de slag, in de beginjaren als gemeenteambtenaar en later met de LACO-eigenaar mee. De zwemlessen liepen vroeger mee in het ritme van de scholen, tegenwoordig komen ouders al met hun baby zwemmen en worden de kinderen langzaam vertrouwd gemaakt met het water. “Ik geniet van die kleine stappen, om de kinderen te begeleiden. Spelenderwijs steeds weer een drempel over”, legt Willy uit. “Ja jij hebt daar genoeg geduld voor”, lacht Hanneke. In de zomer, tijdens groot onderhoud duurt het drie dagen om het water af te voeren waarna de “bak” gepoetst kan worden. “Vroeger deden we alles zelf, inclusief de techniek”, blikken de dames terug.
Wisselende aandacht
Het zwembad is multifunctioneel, naast de lessen is er recreatief zwemmen en zijn er ook sauna’s. “Op het hoogtepunt waren hier soms wel 250 mensen binnen, kort na die verbouwingen”, vertelt Willy over de veranderingen waarbij ze allround is in de werkzaamheden zoals toezicht houden, lessen geven en schoonmaken. Door haar collega’s wordt Willy wel als de meest ervaren badjuf gezien, al twee generaties hebben onder haar hoede de eerste schoolslagen gemaakt. “Ik heb nog nooit iemand hier de deur uit zien gaan waarin ik geen vertrouwen had, misschien niet altijd met een diploma maar op zijn minst een certificaat.” De druk om stappen te maken is wel hoger geworden erkent Willy. “Mensen betalen geld voor de lessen en verwachten dat hun kinderen vooruitgaan en ze schuwen niet om daarover in gesprek te gaan”, zegt ze met een ernstige blik. Ouders kunnen ondersteunen om de eerste kleine stappen zelf te maken met hun kinderen. “Vroeger stonden we wel echt meer op een voetstuk, dat dit verandert is niet erg maar vraagt wel om een andere benadering”, beamen Hanneke en Willy beide. Ook vluchtelingenkinderen leren onder Willy’s hoede zwemmen. Ze kan dan niet met ze communiceren en doet alles voor, zodat de jonge tieners zoals ze die nu begeleidt haar na kunnen doen en straks een solide basis hebben voor als ze willen gaan zwemmen of per ongeluk ter water raken.
Feestje
Onder valse voorwendselen werd Willy vorige week naar het zwembad gelokt. In januari van dit jaar was het jubileum al maar om bekende redenen kon daar nu pas uitgebreid bij stil worden gestaan. Ze genoot van het feestje en vooral het weerzien met vele oud-collega’s en voormalig managers van het zwembad. Nog steeds beginnen er jonge collega’s achter de bar of op kantoor om later door te stromen naar het werk als badjuf of meester. “Zolang ik weet zijn er tekorten aan zwemdocenten maar de mensen die uiteindelijk het vak in rollen zijn liefhebbers en ik doe het de komende jaren met nog heel veel plezier.”
Geef een antwoord