Verkiezingsdag in West Betuwe deel 1
Door Jeroen Wijngaard – 16 maart 2022

Het is Verkiezingsdag in West Betuwe. De afgelopen twee dagen kon ook al op enkele plekken worden gestemd maar vandaag gaan alle stembureaus in West Betuwe open. De opkomst lag vorig jaar op 52%, daarmee lijkt dit een belangrijke factor te worden voor deze verkiezingen. Wie komt en wie laat het afweten, welke partij profiteert daarvan en welke partij weet zijn achterban te mobiliseren. En wat houdt sowieso de kiezers bezig vandaag? De Koetjong maakt een (klein) rondje langs de stembureaus.
Ochtend in Rhenoy
Zo nu en dan komt een auto de parkeerplaats oprijden bij de Betuwepoort in Rhenoy. Mensen op weg naar hun werk stappen snel uit en glippen naar binnen. “Keuze was snel gemaakt”, roept een man voordat hij weer zijn leaseauto instapt op weg naar de snelweg, zonder zijn keuze toe te lichten. Het is acht uur en de stroom kinderen op weg naar school komt langzaam op gang. Op zijn fiets komt – met in zijn kielzog zijn dochtertje – Rutger van Stappershoef aanrijden. Rutger is lijsttrekker van Dorpsbelangen en op weg naar de basisschool. “Ik stem altijd hier en dat gevoel is wel veranderd sinds ik zelf op de lijst sta.” Hij maakt een praatje met de leden van het stembureau en informeert naar de opkomst. Met die opkomst lijkt het hier wel goed te zitten al is het met duidelijke piekmomenten in de ochtend, tussen de middag en straks na het avondeten verwachten ze ook nog aardig wat mensen. Voordat Rutger druk zwaaiend naar zijn dorpsgenoten weer op de fiets stapt wil hij best zijn gevoel van vandaag omschrijven: “Ik krijg weer hetzelfde gevoel als toen ik wielrenner was. Je weet dat je hard gewerkt hebt, jezelf hebt laten zien maar nu sta je aan de start en moet je afwachten of je straks meedoet aan de finale. Ik rijd natuurlijk het liefste vanavond weer een hele mooie eindsprint.” Voorspellingen over de uitslag wil hij niet doen. “Hopelijk krijgen we na 3 jaar hard werken voor de leefbaarheid onze beloning, een sterke uitslag en veel zetels.” Vooruitlopen op een coalitie doet hij ook niet. “Eerst maar eens kijken voordat we al over dat soort zaken gaan nadenken.”

Bedrijvigheid in Deil
In het Dorpshuis in Deil is het een komen en gaan van mensen. Dit heeft ook te maken met het bloedprikken maar ook de opkomst lijkt hier aardig. Het is nog geen tien uur en al meer dan honderd stemmers zijn op komen dagen. In haar rolstoel komt Sonja Hoogakker aanrollen. Sonja is lid van het Platform Toegankelijk West Betuwe en vind het een belangrijke dag. “Vooral het feit dat ondanks mijn rolstoel ik zelfstandig kan gaan stemmen is voor mij belangrijk.” De stembureaus, ook die in Deil zijn toegankelijk maar dat wil Sonja altijd toch wel even met eigen ogen zien. Natuurlijk kijkt ze ook bij het stemmen naar een politieke partijen die toegankelijkheid in het programma hebben staan. “Maar dit is niet alles bepalend, ik wil vooral daden zien, dat beloftes worden ingelost. Wanneer ik bij de gemeente of een andere instantie iets kenbaar maak, gericht op toegankelijkheid wil ik ook daadwerkelijk zien dat ze iets met mijn inbreng doen.” Zo ervaart ze het ook in de politiek, ze stemt op iemand van wie ze daadkracht heeft gezien. We rollen – zoals Sonja het zelf noemt – het Duifhuis in en zien een laag en breed bureau, een loepje voor slechtzienden is aanwezig, de drempel bij de deur moet even overwonnen worden maar is geen onoverkomelijke hindernis. Na 5 minuten staan we weer buiten, daar maakt ze zich weer klaar om naar huis te gaan. Vanmiddag inspecteert ze met het Platform enkele stembureaus. “Kijken of het overal wel net zo goed geregeld is als hier in het Duifhuis. Ondertussen blijven de Deilenaren toestromen, jong en oud op weg om hun stem uit te brengen.

Geef een antwoord