Verkiezingen: Hoe kijken we naar al die politieke beloftes?
Door Wim Timmermans – 30 januari 2022

Koetjong gaat in de aanloop naar de verkiezingen aandacht besteden aan de doelen en idealen van de politieke partijen. West Betuwe is een vierstromendorp.
In maart dit jaar zijn er weer eens gemeenteraadsverkiezingen. Dan verlaten bijna alle lokale politici weer even de raadszaal. Ze gaan de wijken en de kernen in. Een marktkraam, folders in de brievenbus, gewoon bij u aan de deur of in een kolonne auto’s met posters op de ramen en een geluidwagen. Even met een knipoog: de politieke overlast neemt de komende maanden enorm toe. Maar.. hoe maak je nou op 16 maart een keuze?
Alle partijen komen u vertellen waar ze voor staan en wat ze zouden willen doen ‘als ze maar een meerderheid hadden.’ Die hebben ze niet en krijgen ze natuurlijk niet; en dat is maar goed ook. Na de verkiezingen moeten partijen samen verder. Een partij krijgt dan hoogstens op een paar punten zijn zin; op heel veel andere niet. En daar zit je dan; met je ingevulde kieswijzer.
Maar hoe gaat het dan? Is het echt een tombola? Is er een pijl op te trekken of is kiezen eigenlijk een gok? Waar staan die partijen nu echt voor? Dat is handig om te weten.
Vier smaken
Op dit moment ziet het er naar uit dat er tien politieke partijen meedoen aan de raadsverkiezingen. Er zijn vier politieke smaken: christelijk, liberaal, sociaal en lokaal.
We wonen in een vierstromenland. West Betuwe heeft een drietal christelijke partijen. CDA, Christen Unie en SGP baseren zich elk op hun eigen manier op ‘Het Woord’, op de Bijbel.
Twee liberale partijen, VVD en D66 hebben met grote letters ‘Vrijheid’ hoog in hun vaandel staan. Toch verschillen ze sterk van elkaar, met een volledig eigen invulling.
PvdA en GroenLinks zijn de sociale partijen. Zij zullen zich vrijwel altijd inspannen voor degenen die zij als de zwakkeren in de samenleving zien.
En dan zijn er nog drie lokale partijen. Dorpsbelangen, LLB en VWB proberen elk op eigen wijze de inwoners beter te betrekken bij de beslissingen van de gemeenteraad.
Fusion
We hebben ze nu keurig in een hokje gestopt. Maar de praktijk is natuurlijk weer ingewikkelder. Er zijn uitzonderingen. Twee partijen houden zich niet aan deze indeling. D66 is liberaal, maar dan vooral sociaal liberaal; Christenunie werd vroeger wel de christelijke PvdA genoemd.En binnen de partijen hebben individuele raadsleden echt niet allemaal dezelfde mening. Bijvoorbeeld: in de lokale partijen zitten tal van actieve leden die tegelijk lid zijn van landelijke partijen zoals CDA, VVD en PvdA.
In aanloop naar de verkiezingen
In de periode tot de verkiezingen zal de Koetjong elk van de vier stromen en de partijen die daar deel van uitmaken bespreken. Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? En in de laatste twee weken voor de verkiezingen zal de Koetjong elke dag een interview plaatsen met een lokale leider van een van de partijen.
Geef een antwoord