Lijsttrekker interview Rutger van Stappershoef: “Inwoners betrekken bij hun leefomgeving”
Door Wim Timmermans – 15 maart 2022

Dorpsbelangen is de lokale partij die per kern de inwoners actief betrekt bij hun eigen leefomgeving. Dat gebeurt nu met voor kern- en wijkagenda’s. Daarin geven inwoners van de kernen aan waar wat hen betreft de prioriteiten liggen.
Lijsttrekker Rutger van Stappershoef is jarenlang actief geweest als semiprof wielrenner: “het is van jongs af aan een harde wereld. Je leert mensen kennen, bouwt doorzettingsvermogen op en af en toe moet je tegenslagen verwerken. Het is wat anders dan op die leeftijd elk weekend stappen, maar je krijgt er veel voor terug. Ik heb vooral geleerd door te gaan. Altijd door. Voor een mooi resultaat. Die levenservaring breng ik mee in de politiek.
Leefbaarheid
Al jong was hij actief in het Rhenoyse verenigingsleven: “mijn vader was erg actief in het verenigingsleven en voorzitter van het dorpshuis. Dan ga je als kind meedoen, je groeit er in. Ik kwam voor het eerst met de politiek in aanraking toen ik me hard maakte voor het dorpsplan en de nieuwbouw in Rhenoy. Die staat er inmiddels.” Intussen werkte hij bij Rabobank West Betuwe. Hij was daar onder meer verantwoordelijk voor de zogenaamde maatschappelijke projecten uit het coöperatiefonds. De bank steunde leefbaarheidsinitiatieven: de lokale verenigingen maar ook activiteiten in de kernen. “Eigenlijk ben ik al mijn hele werkzame leven met leefbaarheid in kernen en gemeenten bezig.” Als wethouder sleurde hij verder aan de leefbaarheid in de kernen.
Resultaten
Van Stappershoef kijkt tevreden terug op de afgelopen raadsperiode: “alle 26 kernen zijn gestart met een eigen kernagenda. Ze zijn met veel mensen uit de kernen opgesteld, ondanks alle Corona beperkingen. Er zijn meer dan 315 leefbaarheidsinitiatieven uitgevoerd. En er wordt in verschillende kernen gebouwd, zoals in Herwijnen, Vuren en Rumpt. In andere kernen gaat er de komende jaren ook gebouwd worden, bijvoorbeeld ook eindelijk in Beesd in de Garskampen, de Jeugdlaan en de Huizenkamplaan. In totaal 2600 woningen tot 2030, verdeeld over alle kernen. Er staat overal van alles in de steigers. Het is een resultaat om trots op te zijn. Eigenlijk ging enorm veel energie en aandacht de afgelopen 3 jaren naar de harmonisatie, we moesten zorgen dat het beleid en de regels in alle kernen van de drie voormalige gemeenten gelijk werden. Dan weet je als burger waar je aan toe bent.”
Brede beweging
Met de kernagenda’s wil Van Stappershoef voor elkaar krijgen dat inwoners dingen, die voor hen belangrijk zijn, voor elkaar krijgen bij het gemeentebestuur. Van Stappershoef: “wij noemen het democratie vanuit de kern. Dat was trouwens ook de belofte bij de fusie. Dorpsbelangen is een lokale partij. Wij krijgen geen landelijke richtlijnen. Wij gaan voor lokaal maatwerk. Wij zijn verweven met de samenleving.” Dat blijkt ook uit de kieslijst van de partij. Van Stappershoef: “wij zijn de enige partij die leden en kandidaten op de kieslijst hebben met binding in alle 26 kernen. Wij hebben binding met mensen uit alle kernen. Daarmee zijn we ook eerder een vereniging, een beweging dan een politieke partij. Een beweging opgebouwd vanuit de kernen.
Energie
“Voor wat betreft ‘klimaatdoelstellingen’ (de energie-transitie) zullen wij vooral altijd lokaal hier bekijken wat passend, haalbaar, gewenst en betaalbaar is voor inwoners en gemeente. Duurzame energieopwekking is een controversieel onderwerp met veel impact op onze kernen en het buitengebied. Geen grote windturbines, die hebben we nu al meer dan genoeg. Wij denken dat dit een regionale opgave is, waarover we graag meedenken. Geef alternatieve energiebronnen en -opwekking de kans, focus op andere technologie. Energie uit waterkracht en -warmte, en de ontwikkelingen rond waterstof bijvoorbeeld. En pak dit onderwerp gericht op in zorgvuldig en kansrijk overleg met inwoners en ondernemers. En in de kernen het spoedig en goed verduurzamen van onze scholen en dorpshuizen is bijvoorbeeld erg belangrijk, met zonnepanelen, goede isolatie en ventilatie. Dat levert dan ook direct besparingen op die rechtstreeks aan het onderwijs en het verenigingsleven ten goede komen.” Wij geloven in lokale initiatieven. Onze inwoners zijn creatief. Dan komt ineens in Enspijk het idee op om Linge energie te winnen. Iemand oppert het idee warmte te halen uit de koelcellen van Fruitmasters, of waterkracht uit de Waal. We hebben nu met al die kernagenda’s een platform voor dat soort creativiteit. Samen met de mensen willen we de energietransitie vormgeven. Niet opgelegd worden door grotere overheden. Onze inwoners zijn slim genoeg; bij hen zit zoveel kennis. Dat is voor mij democratie vanuit de kernen.”
Van hier
Van Stappershoef haalt zijn inspiratie en energie uit de netwerken in de 26 kernen en de totstandkoming van de kernagenda’s: “Ik kom van hier. Ik heb familie in 19 van de 26 kernen. Dit gebied en zijn inwoners gaat mij aan het hart. Ik ben er onderdeel van. Ik wil samen met de mensen de Betuwe de Betuwe houden. En dit doorgeven, aan onze kinderen.”
Geef een antwoord