Lijsttrekker interview Lourens van Bruchem: De Bijbel als inspiratie
Door Wim Timmermans – 14 maart 2022

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen interviewt de Koetjong alle tien de lijsttrekkers, over hun persoonlijke drive, behaalde resultaten en belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van hun partij.
De SGP draagt het christelijke geloof actief uit in de gemeenteraad. De partij is betrouwbaar en degelijk en heeft continuïteit hoog in het vaandel. Het beschermen van kwetsbaren is essentieel.
Lijsttrekker Lourens van Bruchem van de SGP is wereldwijd actief in de olie. Hij werkt voor een bedrijf dat is gespecialiseerd in het zo duurzaam mogelijk opboren van olie. Het is een kennisintensief bedrijf dat gebruik maakt van de modernste, slimme technologie. Vanuit zijn werk is hij een expert op het gebied van energie: “je wilt niet weten hoe belangrijk olie is voor onze maatschappij. Het heeft niet alleen als energiedrager een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van onze voedselproductie. Het zit bijna overal in: in speelgoed, kleding, noem maar op.”
Indringende ervaring
De SGP draagt actief het evangelie uit. Van Bruchem: “wij getuigen actief van onze afhankelijkheid van God. Die heb ik persoonlijk ervaren.” Hij vertelt over een ervaring die zijn leven veranderde: “ik weet het nog goed. Het was 2008. Ik was in China in de provincie Sichuan in het binnenland. We zaten in een hotelletje in een klein dorp in de bergen en gingen die dag verder. Vroeg in de middag kwam er een zeer zware aardbeving. Er waren tienduizenden doden en honderdduizenden moesten worden geëvacueerd. Het dorpje waar wij die nacht hadden doorgebracht bestond niet meer. Het was helemaal weggevaagd. Het was afschuwelijk, er was niets meer van over. En wij waren er een paar uur daarvoor weggegaan. Iedereen die we daar kenden was er niet meer. Vreselijk voor al die mensen.”
Hij is even stil, gaat dan verder: “en weet je wat het rare is? Ik besefte dat ik daar net op tijd was weggegaan. Ik had enorm geluk gehad. Dat was voor mij persoonlijk het moment waarop ik heel indringend besefte dat ik niet zelf mijn leven in de hand heb. Dat God te midden van zoveel ellende spreekt en redt. Uit pure genade. Het maakt je zo nederig. Dat drong toen heel indringend bij me door.”
Zelf hulp bieden
Van Bruchem is naast zijn gewone werk in de olie ook actief voor de hulpverleningsorganisatie Woord en Daad uit Gorinchem. In landen als Benin, Mali, Ivoorkust en Burkina Faso help ik mensen om te gaan met negatieve gevolgen van klimaatverandering, kusterosie en goudwinning.” Het interview is met hem afgenomen terwijl hij met zijn team vanwege Corona vast zat in Benin. “Elders help ik groepen boeren zichzelf te organiseren. Om vruchtbaar land te ontginnen, waterbronnen efficiënt te gebruiken en een markt te creëren. Mijn droom? Een fabriek te maken waar bijvoorbeeld lokaal geteelde tomaten een toegevoegde waarde wordt gegeven. Die tomaten worden allemaal tegelijk geoogst en je kunt ze anders moeilijk bewaren.”
Lange termijn
Waar zie je de christelijke waarden van de SGP terug in de lokale politiek? Van Bruchem: “op veel manieren. Wij dragen actief ons geloof uit in de gemeenteraad. Van daaruit denken wij op de lange termijn. Dat gaat over een robuustheid, stabiliteit en duurzaamheid. Wij zijn betrouwbaar, respecteren genomen besluiten. En wij gaan niet voor de zogenaamde ‘leuke dingen voor de mensen’; dat vinden wij te makkelijk, te populistisch. Ze zijn leuk voor vandaag en morgen. Ze doen het goed bij de mensen, maar ze kosten ook veel geld en dat moet ergens vandaan komen. Voor je het weet moet je daarna weer fors gaan bezuinigen. We staan er ook voor dat de zwakkeren geholpen worden, maar dan wel zo dat ze zelfstandig kunnen zijn.”
De SGP is ook voor de veel besproken winkelsluiting op zondag. Van Bruchem: “dat komt direct voort uit ons geloof. Maar het is ook in het belang van de kleine ondernemers. Als die niet op zondag open willen of kunnen, gaan ze dan veel omzet verliezen. Zij worden de dupe.”
Programma
De standpunten van de SGP zijn kort samengevat in een aantal speerpunten. Van Bruchem: “wij zijn hier het fruithart van Nederland. Zeker, dat geeft een prachtig landschap; maar we hebben hier veel meer. Kijk maar naar de Fruitcampus. Er zit hier heel veel op fruitgebied: onderwijs, innovatie, aanvullende bedrijvigheid. Dat moeten we sterker maken, verder ontwikkelen.” Maar er is meer op agrarisch gebied. Van Bruchem: “wij willen geen goede landbouwgrond opofferen aan zonneweiden. Er is te veel honger in de wereld. Zet eerst maar eens in op zonnedaken en minder en efficiënter gebruik van energie. En op energiegebied is op termijn kernenergie voor ons zeker een optie.”
Ook de SGP ijvert voor meer woningbouw, voor senioren en jongeren. En vooral voor variatie: tiny houses, mantelzorg- en meergeneratiewoningen. De tweede Lingebrug, of zoals de SGP hem noemt, de Amaliaburg staat al jaren op het programma.
Geef een antwoord