Koken met de Koetjong: Zoervleisj – een Limburgse lekkernij
Door "Pitmaster" Jordi van IJzendoorn – 25 mei 2022

Fanatieke volgers van de Koetjong zijn op eigen initiatief een rubriek begonnen: “Koken met de Koetjong”. In deze rubriek willen zij de lekkerste recepten delen, al dan niet met een West Betuws tintje. De koks kennen elkaar veelal van Twitter waar ze al met elkaar gerechten uitwisselden. Geniet van de recepten die vanaf nu (tweewekelijks) worden aangeboden.
Ingrediënten:
900 gram Runderriblap
600 gram Uien
450 ml Water
225 ml Appelazijn
225 ml Natuurazijn
160 gram Bruine basterd suiker
90 gram Frutesse Maestrichter
stroop
8 Jeneverbessen
5 plakken Ontbijtkoek
4 Kruidnagels
4 blaadje Laurier
Bak:
Dutch oven 4,5 liter
Huishoudfolie
Keukenpapier
Schuimspaan
Thee-ei
Vergiet
Bereidingswijze:
Zet alle ingrediënten klaar voor het zoervleisj.
Snijd de runderriblap in grove stukken.
Giet het water samen met de appelazijn en natuurazijn in een ruime
bak.
Schep de grove stukken riblap in de bak.
Stop de jeneverbessen, kruidnagels en laurier in een thee-ei.
Sluit het thee-ei en hang deze in de bak.
Dek deze af met huishoudfolie en laat het 24 uur marineren in de
koelkast.
Haal na 24 uur marineren het vlees uit de koelkast.
Schep het vlees uit de marinade en laat deze uitlekken in een
vergiet. Vang de marinade op.
Dep het vlees met keukenpapier droog.
Maak de barbecue gereed op de indirecte methode op een
temperatuur van 180ᵒC.
Zet de Dutch Oven alvast in de barbecue zodat deze kan opwarmen.
Pel in de tussentijd de uien en snijd deze in grove stukken.
Schenk wat olie in de Dutch Oven en fruit hier de grof gesneden ui in
aan.
Haal na het fruiten de ui uit de Dutch Oven.
Laat de Dutch Oven weer heet worden.
Laat wat olie in de Dutch Oven warm worden en braad hierin het
vlees aan tot het mooi goud bruin is.
Voeg de uien bij het vlees in de Dutch Oven.
Blus het geheel af met de opgevangen marinade tot het vlees onder
staat.
Voeg de bruine basterd suiker toe en hang het thee-ei met de
kruiden in de Dutch Oven.
Breng het geheel aan de kook.
Verlaag de temperatuur van de barbecue naar 120ᵒC. en laat het
zoervleisj 2 uur sudderen met de deksel op de Dutch oven.
Controleer af en toe of er schuim op het zoervleisj komt, schep deze
dan met een schuimspaan af.
Als het vlees na circa 2 uur gaar is en uit elkaar valt, voeg de plakken
ontbijtkoek en Frutesse Maestrichter stroop toe.
Dit is om de saus te binden.
Haal het thee-ei uit de Dutch Oven.
Laat het zoervleisj nog minimaal 60 minuten sudderen. Houd de
deksel van de Dutch Oven gesloten.
Mocht het vlees nog te zuur zijn voeg dan nog wat
Frutesse Maestrichter stroop toe.
Haal de Dutch oven met zoervleisj uit de barbecue en zet deze zo op
tafel. Serveer het samen met verse friet, mayonaise en appelmoes.
Natuurlijk kun je het ook gewoon op het fornuis maken!
Geef een antwoord