Koetjong in de Kern – “De trillende trein van 20:45uur”
Door Jeroen Wijngaard – 10 mei 2022

De Koetjong Podcast streek afgelopen zaterdag neer in Tricht. Rondom de Hervormde Kerk was de Stiefbeenmarkt. De jaarmarkt is een traditie in het dorp langs de Linge dat na twee coronajaren tot opluchting van de organisatie en bezoekers weer gehouden kon worden. In “De Belder” – een bijgebouw van de kerk – ontving de Koetjong diverse Trichtenaren voor een goed gesprek en sommige kwamen zelfs muziek voor ons maken. Binnenkort is alles terug te luisteren in de podcast maar hierbij alvast een voorproefje.
Spoorperikelen
Enkele weken geleden werden door ProRail de werkzaamheden aan het spoor symbolisch en op feestelijke wijze afgesloten. In Tricht is de afgelopen paar jaar hard gewerkt aan het spoor, aan de spoorlijn die het dorp al sinds mensenheugenis in tweeën splijt. Het spoort moest in het kader van het project “Hoog Frequent Spoor” verbreed worden. De overwegen moesten hierdoor verdwijnen en er kwamen onderdoorgangen voor terug. Er is nu zelfs sprake van een heuse rondweg om het vrachtverkeer niet langer meer door het hart van het dorp te laten rijden. Drie dorpsbewoners schoven aan bij de Koetjong Podcast om over de spoorperikelen te vertellen.
Jacky: “Er is iets nieuws gegroeid“
Jacky woont sinds 1976 in Tricht, vlakbij de overweg. Ze mocht van ProRail de bloemen uitzoeken waardoor het nu vlakbij de brug en haar huis een kleurig gezicht is samen met de “appeltjeswand”. Ze kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen paar jaar. “Het is goed geweest voor het dorp, sinds we hier wonen hebben we het spoor steeds intensiever gebruikt zien en horen worden. De belletjes van de overweg waren een kenmerkend geluid”, Jacky mist ze nog weleens. “Toen we hier kwamen had je ook één keer in de zoveel tijd veel verkeer van de Steenfabriek, verkeer en drukte blijft een knelpunt maar doordat het nu aangepast is zie je wat nieuws groeien. De twee kanten van Tricht komen nu makkelijker samen lijkt het.”
David: “Wil niet negatief zijn”
“Ik kijk iets anders naar al die onderdoorgangen”, zegt David die in een rolstoel zit. Hem werd gevraagd als lid van het Platform Toegankelijkheid West Betuwe kritisch te kijken naar de tunnels. “Die aan de Lingedijk en Rondweg zijn prima maar de Nieuwsteeg wordt door mensen ontweken, ik mis een reling.” Een directe oplossing ligt nog niet in het verschiet maar David blijft graag meedenken. “Sowieso fijn dat die mogelijkheid er was, om het te testen.”
Gerard: “Lekker in een dorp”
De nachtdienst van Gerard zit erop, hij kijkt uit naar zijn bed maar wil graag nog vertellen over hoe hij vanuit de regio Rotterdam weer neerstreek in zijn oude woonomgeving. Hij houdt van het dorp. “Toen we hier kwamen wonen was de weg waar wij wonen open, ik genoot van de contacten die daardoor ontstonden. Tijdens de werkzaamheden werd de straat afgesloten en miste ik de spontane praatjes aan de weg. Dat de bellen van de overweg niet langer klinken is wel prettig, alleen het uitzicht op de grijze saaie geluidsmuren is jammer.”
De trillingen van zwaar goederenvervoer speelt ook nog steeds in het dorp maar lijken volgens de drie wel anders. “Maar ze zijn er nog steeds, vooral de trein van 20:45uur”, zegt Gerard met een knipoog voordat hij dan eindelijk zijn bed kan opzoeken.
Luister de komende week de Podcast voor meer verhalen en muziek uit Tricht.
De overwegen zijn keurig en veel veiliger geworden. Wat wel gek is dat de Hooglandsche weg geen continue fietspad heeft en het kruispunt met Langstraat voelt onveilig met de auto. Ook t koppelpunt met de Lingedijk is zeer gevaarlijk voor fietsers.