Jan Willem Beek – Leefbaarheidsbokaal voor ‘de kracht in mensen’
Door Jan Willem Beek – 10 juni 2022

Wanneer je uitgaat van ‘de kracht in mensen’, zoals Welzijn West Betuwe het zelf omschrijft, kun je daar tweeërlei uitleg aan geven. Het sociaal werk bijvoorbeeld van de dienst Welzijn is gericht, zoals zij het zelf omschrijft, op het activeren, stimuleren en ondersteunen van inwoners in de 26 kernen van onze gemeente. Je kunt het natuurlijk ook interpreteren als de kracht van de inwoners zelf en bestaande organisaties die initiatief nemen. Een combinatie van de twee lijkt het meest logisch.
Er bestaat een zogenoemde ‘Leefbaarheidsbokaal’. Deze wordt dit jaar uitgereikt aan een initiatief dat het meest tot de verbeelding heeft gesproken. Op de tweede dag van het West Betuwe Jam Festival op 10 en 11 juni strijden 10 genomineerde aanmeldingen om deze Leefbaarheidsbokaal.
Ik was recent aanwezig op een Syrische avond in Opijnen die was georganiseerd door de
organisatie Dichterbij Huis, een van de genomineerden. Mensen uit Syrië hadden geweldig
gekookt voor de aanwezigen, het was in een sfeervolle locatie, iedereen was vriendelijk,
communicatie soms moeilijk… maar het was er wel. De opkomst, zeker ook van de kant van de mensen uit de omgeving, was ietwat pover. En dan kun je je na afloop afvragen of dit soort
initiatieven ‘loont’. Dat laatste heeft dan niets met financiële middelen te maken maar alles met de betrokkenheid van de vele afwezige mensen. Maar nogmaals, de basis is wel gelegd door de enthousiaste dames van Dichterbij Huis. Ik bekijk het daarom positief.
Een andere genomineerde, De Koetjong, is mij ook niet bepaald vreemd. Een digitale krant voor heel West Betuwe, dus helemaal van deze tijd. Om die actueel te houden, overal achteraan te zitten, zorgen dat er leesbare stukken verschijnen…Er zit daar een enorme inzet achter en ik weet uit ervaring wat het vergt aan tijd en inspanning om dat iedere dag rond te krijgen. En alles zonder financiële steun vanuit de gemeente.
De dienst Welzijn heeft het over de kracht van mensen. In de twee voorbeelden die ik toevallig van wat dichterbij ken, speelt dat beslist een beslissende rol.
De andere acht genomineerden, ik heb er soms wel, soms niet van gehoord. Maar ze zullen
beslist de beschikking hebben over dezelfde ‘drive’ als de twee voorbeelden die ik ken uit eigen ervaring. Wat mij wel opvalt bij de nominaties is de verdeling in kernen onder de genomineerden.
Wanneer je West Betuwe verticaal vanuit midden boven in tweeën deelt, zie je dat de rechterkant van de gemeente behoorlijk oververtegenwoordigd is. Spijk, Heukelum, Asperen, Herwijnen… om er maar een paar te noemen, hebben die niet gepresteerd?
En tenslotte dit: ik weet niet hoe de nominaties tot stand komen. Misschien moet je jezelf
aanmelden. Of een ander.
Maar… over leefbaarheid gesproken in West Betuwe: de Stichting ‘Niet nog een radar in Herwijnen’ voert al heel lang een bikkelharde strijd met de overheid. Die confrontatie liegt er niet om. Daar zit ontzettend veel tijd, inspanning en tragiek in. Maar het dorp geeft zich niet over. De inwoners strijden voor hun leefbaarheid. Voor hun gezondheid.
Een beter voorbeeld van het motto van de gemeente: ‘wij gaan uit van de kracht in mensen’, is er niet.
Geef een antwoord